E DREJTA PER TE QENE I PASUR

Cfaredo qe te thuhet ne lutjet e varferise, faktet thone se nuk eshte e mundur te jetosh nje jete te kompletuar dhe te suksesshme nese nuk je I pasur. Asnje njeri nuk mund te rrisetalentin  e tij apo zhvillimin shpirteror, nese ai nuk ka shume para;per te rritur zhvillimin shpirteror dhe per te zhvilluar talentin e tij, ai duhet te perdore shume gjera dhe nuk mund ti kete keto gjera, pa pasur para qe ti bleje ato.

Njeriu zhvillohet ne mendje, ne shpirt dhe trup duke perdorur gjera dhe  shoqeria eshte kaq e organizuar sa qe njeriu duhet te kete para qe te posedoje keto gjera; dhe bazat e te gjithe avancimeve te njeriut, duhet te jete shkenca  per tu pasuruar.

Objektivi i te gjithe jetes eshte zhvillimi; dhe cdo gje qe jeton ka te drejtene pa tjetersueshme te zhvillimit per te arritur.

 

E drejta e njeriut per te jetuar do te thote e drejta e tij per te patur nje perdorim te lire dhe te pa kufizueshem te te gjitha gjerave te nevojshme per permbushjen mentale, shpirterore dhe fizike;ose e thene me fjale te tjera “e drejta per te qene i pasur”.

Ne kete liber, une nuk do te flas per pasurit ne menyre figurative; te jesh me te vertete i pasur, nuk do te thote te kenaqesh  me pak. Asnje njeri nuk do te kenaqet me pak, nese ai njeri ka mundesi te perdore dhe te kenaqetme shume. Qellimi  i Natyres eshte avancimi dhe shpalosja e jetes; cdo njeri duhet te kete gjithcka qe te kontribuoje tek fuqia, eleganca, bukuria dhe pasurimi i jetes; te kenaqesh me pak eshte mekat.

 

Njeriu qe zoteron  gjithcka qe ai deshiron per gjithe jeten e tij qe ai do te jetoje, eshte i pasur; dhe asnje njeri qe nuk ka shume para nuk mund te kete gjithcka ai deshiron.

 Jeta ka avancuar shume dhe behet kaq e komplikuar,sa qeburrit dhe gruas me te zakonshme, i nevojitet nje shume moderne  pasurie me qellim qe te jetoje ne nje menyre qe i afrohet permbushjes. Cdo person natyralisht do te behet gjithcka qe ka mundesi te behet; kjo deshire per te realizuar mundesite e brendshme,eshte e trashegueshme tek qeniet humane; ne nuk mundemi tju ndihmojme te behen gjithcka qe ne mund te behemi.

Suksesi ne jete eshte te behesh cfare do ti te behesh; ti mund te behesh gjithcka qe ti deshiron vetem duke vene ne perdorim disa gjera, dhe ti mund te kesh perdorim te lire te gjerave kur te behesh mjaftueshmerisht I pasur per ti blere keto gjera. Te kuptosh shkencen si te behesh i pasur eshte gjeja me thelbesore nga te gjitha njohurite.

 

Nuk ka asgje te keqe te duash te jesh I pasur. Deshira per pasuri  eshte ne te vertete deshira per te qene me I pasur, me I permbushur, per nje jete me te bollshme; dhe kjo deshire eshte per tu lavderuar. Njeriu i cili nuk deshiron te jetoje ne bollek me te madh eshte anormal dhe gjithashtu njeriu qe nuk deshiron te kete me shume para per te blere gjithcka do, eshte anormal.

 

Ka tre motive per te cilen ne jetojme; ne jetojme per trupin, ne jetojme per mendjen dhe ne jetojme per shpirtin. Asnjera nga keto nuk eshte me pak apo me shume e rendesishme se tjetra;te gjitha jane njesoj te deshiruara dhe asnjera nga te trija (trupi-mendja-shpirti), nuk mund te jetojne te ndara nga njera tjetra. Nuk eshte ne rregull apo e mirepritur bujarisht qe te jetosh per shpirtin dhe te mohosh trupin apo mendjen; dhe eshte gabim te jetosh per intelektin dhe te mohosh trupin ose shpirtin.

 

Ne jemi te gjithe te vetedijshem me pasojat e neveritshme te jetuarit per trupin tone dhe te mohimit te mendjes dhe shpirtit; dhe ne shohim se jeta e vertete nenkupton shprehjen  komplete e gjithe asaj qe njeriu mund te jape nga trupi, mendja dhe shpirti.

Cfaredolloje gjeje qe nje individ mund te thote, askush nuk mund te jete vertete I gezuar apo I kenaqur, nese trupi i tij nuk jeton i plotesuar ne cdo funksion; dhe kjo e vertete vlen  per  mendjen dhe shpirtin e tij. Kudo qe te kete nje mundesi te pashprehur, apo ndonje funksion te paperformuar, aty eshte nje deshire e pakenaqshme.Deshira eshte mundesi per te kerkuar shprehje, ose nje funksion qe kerkon performance.

 

 

Njeriu nuk mund te jetoje i plote me trup pa ushqim te mire,pa veshje komforte, pa nje strehim te ngrohte dhe pa nje liri nga mundimi i tepruar. Pushimi dhe rikrijimi jane gjithashtu te nevojshme per jeten e tij fizike.

Njeriu nuk mund te jetoje i plote ne mendje pa libra dhe kohe per ti studiuar ato, apo pa mundesi per te shetitur dhe te veshtruar,  apo pa shoqeri intelektuale.

Qe te jetoje i plote ne mendje,ai duhet te kete rikrijim intelektual; dhe duhet ta rrethoje veten e tij me te gjitha objektet e artit dhe bukurise per te cilat ai eshte i afte ti perdore dhe ti vleresoje.

Qe te jetoje i plote ne shpirt, njeriu duhet te kete dashuri; dhe dashuria eshte nje shprehje e mohuar nga varferia. Lumturia me e larte e njeriut eshte gjetur ne dhuraten e perfitimit te atyre qe do, dashuria e gjen shprehjen e saj me natyrale dhe spontane tek dhenia. Njeriu qe nuk ka asgje per te dhene, nuk mund ta mbushe vendin e tij si bashkeshorte, baba, si qytetar apo si njeri. Eshte ne perdorimin e gjerave materiale qe nje njeri e gjen jeten e plotesuar per trupin e tij,e zhvillon mendjen dhe shpalose shpirtin. Kjo eshte e nje rendesie supreme per ate qe do te jete i pasur.

 

Eshte shume e drejte qe ju te deshironi te beheni i pasur; nese je nje burre normal apo nje grua normale, eshte shume e pranueshme te kesh kete deshire. Eshte shume e drejte qe duhet te japesh kujdesin tend me te mire Shkences per tu Pasuruar ,sepse eshte me fisnikja dhe me e nevojshme sesa te gjitha studimet. Nese e neglizhoni kete studim, ju keni braktisur detyren per vetveten, Zotin dhe njerezimin;  pasi duhet te keni parasysh se Zotit dhe njerezimit, nuk mund tu beni sherbim me te madh pervec se te beni me te miren nga vetja.

 

Autor: WALLANCE   D.WATTLES